Een goed begin is het halve werk

In september komt Serenity naar Nederland en treedt maar liefst vier keer op, hetzij met onder andere Threshold, hetzij in het kielzog van Kamelot. Als ze kunnen waarmaken wat ze op dit album laten horen is het beslist de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Deze Oostenrijkers brengen op hun debuutalbum Words Untold & Dreams Unlived een mix van progmetal en powermetal die misschien niet altijd even origineel is – maar dat geldt voor veel bands in het genre – maar wel buitengewoon goed in elkaar steekt. Zowel op hogere snelheid als in langzamere stukken is de uitvoering heel strak, waarbij ze er in slagen hier en daar aardige bruggetjes of intermezzo’s te verwerken die zorgen dat het toch wel degelijk boven de middelmaat uitkomt. Zo komen er fraaie stukken met piano en en loepzuivere akoestische gitaar (“Words Untold”) voorbij waarbij ze het aandurven om even écht gas terug te nemen en stiltes te laten vallen. Ook laat de uitstekende zanger Georg Neuhauser hier en daar fraaie tegendraadse harmonieën á la Savatage horen. De snelle stukken zijn vaak een tikkie voorspelbaar, hoewel nog steeds vaardig uitgevoerd. De uitstekende productie – met precies de juiste mate van bombast – en de messcherpe uitvoeringen maken dat dit gewoon een uitstekend album is. Natuurlijk, er is hier en daar best iets op aan te merken, maar Serenity mag trots zijn op dit debuutalbum. Zoals élke band blij zou mogen zijn met zo’n debuut.


Serenity – Words Untold & Dreams Unlived
(Napalm/ Hard Life / Rough Trade)