En nu deel twee te pakken zien te krijgen

Een covers-cd? Alweer een? Ja, alweer een. Maar deze keer eentje van Tesla en dat is wel zo ongeveer de enige band die destijds een semi-unplugged album uitbracht dat ook anno 2007 tot het einde toe spannend blijft: Five Man Acoustical Jam. Destijds al met een stel prima covers. Op Real To Reel doen ze dat nog eens over. In de studio en volledig ingeplugd deze keer maar de mannen van Tesla lijken niet eindeloos geprutst te hebben om alles helemaal perfect te krijgen. Het geluid is prima in balans, daar niet van, maar het zijn stuk voor stuk versies geworden die nog lekker rocky klinken. Ze wagen zich daarbij aan louter bekende songs, maar niet de gemakkelijkste om te coveren. Want wat dacht je van Deep Purple’s “Space Truckin'”, Led Zeppelin’s “Thank You” en Thin Lizzy’s “Bad Reputation”? Stuk voor stuk met het goede gevoel in de songs en dat is gewoon knap. Zanger Jeff Keith haalt in “Space Truckin'” noten die Ian Gillan al jaren niet meer haalt… De meest verrassende cover is ook meteen de beste: “Ball Of Confusion” van The Temptations. Geen rocksong? Think again. Bij Tesla wel, met lekkere slidegitaarpartijen. Zijn alle covers geslaagd? Hmnee. UFO’s “Rock Bottom” is gewaagd, maar eigenlijk gewoon op alle fronten iets minder. Datzelfde geldt ook voor “Honky Tonk Woman” van de Stones. Maar met verder prima covers van onder andere Uriah Heep, Traffic, Robin Trower en The Beatles (een Black Crowes-achtige versie van “I’ve got a feeling”) blijft er een heerlijke rock-cd over. Tesla is er in geslaagd hun eigen livegeluid aardig te benaderen en dat maakt deze covers-cd beslist de moeite waard. En ze hebben ook nog een verrassend nieuw concept: er is een tweede deel van Real to Reel, dat je krijgt als je een van hun concerten bezoekt. Al zal dat voor het Arrow Rock Festival vermoedelijk niet opgaan…

Tesla – Real To Reel
(Tesla Electric Co./Rough Trade)